Transformatortorn – i stan’

14Jun14

1922 övertog Linköpings stad, Linköpings Elektriska Kraft och Belysnings AB. De gamla transformatorstationerna var då inrymda i förhyrda källarlokaler runtom i staden. De flesta av dessa var redan 20 år gamla och det var dels dags för lite förnyelse och så ville man komma bort från osäkerheten i de hyrda lokalerna.
Arkitekten Axel Brunskog fick i uppdrag att ta fram några standardtyper på transformatorstationer och mellan 1922 och 1926 byggdes 11 stycken, varav fyra finns kvar. (källa: Gunnar Elfström/Göran Billeson)
Jag har faktiskt fotograferat en femte transformatorstation från den tiden, byggd 1930, hittad tack vare tips från Sievert Sjöberg, som har ögonen med sig, Tack! Den är dock inget torn, utan byggd i ett plan, men med samma arkitektur.
(klicka på bilderna så kommer de upp i ett bildspel)

Sista bland bilderna har vi Tage som dels i princip vaktar en av transformatorstationerna och dels får anspela på Elektricitetsvisan…‘Allt går ju med elektricitet, elektriskt det strömmar ju som ni vet, härs o tvärs igenom tråden’…och i mellansnacket kommer ni kanske ihåg bondkomikern Åke Karlsson, han med de stora fötterna och som myntade: ‘Så långt jag än spötter, så spötter jag på mina fötter’ …och som Tage säger: ‘De hade ett enklare sinne för humor på den tiden‘ 😉

Annonser


No Responses Yet to “Transformatortorn – i stan’”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: