Motellet

05Jan14

motellet-7716

 

motellet-7719

 

motellet-7718

 

Snöskyffel tillverkad av en spillbit masonite, en brädlapp och en sparring-skena…yess!

Motell enligt Wikipedia:
Ett motell, motel, eller motorhotell är en sorts hotell som finns i närheten av en väg. I Europa finns dessa oftast vid större vägar som till exempel motorvägar. I USA är det normalt att man kan köra ända fram till dörren till sitt eget rum, vilket är mindre vanligt i Europa. I filmvärlden förekommer det i vissa filmer en del motell. Mest känt är kanske Bates Motel i filmen Psycho som är regisserad av Alfred Hitchcock.

I Sverige är detta begrepp idag mindre vanligt. De flesta inrättningar av detta slag vid de svenska motorvägarna benämns numera oftast som hotell. Under tiden från 1950-talet och fram till början av 1980-talet var ordet ”motell” dock vanligare. Från massbilismens barndom kring 1950-1965 var motellen ofta ytterst påkostade anläggningar med egna festsalar, restauranger som serverade.
Ett känt exempel var bland andra ett motell i sydvästra Stockholm som hette Gyllene ratten och som låg vid motorvägen på E4, invigt i mars 1957, sedan 2007 nedlagt. 1963 grundades Esso Motorhotell som var som en hotellkedja som ägdes av det på sin tid stora oljeföretaget Esso och som bedrev just motellverksamhet. Under 1980-talet övertogs dessa dock av Scandic och därmed blev dessa också benämnda som hotell istället för motell eller motorhotell.
Som mest fanns det uppåt hundratalet motell i Sverige i mitten av 1970-talet. Längs med de stora europavägarna och riksvägarna låg de ofta enligt pärlbandsprincipen. Vägombyggnader, standardiseringar, eftersättning när det gäller investeringar med flera faktorer har lett till att många motell gått i konkurs och upphört igenom årens lopp.
Exempel på detta är Ljungby Stadt motell som låg längs Riksettan (senare E4). Vid motellinvigningen 1960 var personalen tvungen att kunna tala engelska, franska, tyska och italienska flytande. Det fanns en restaurang med festvåning och servering vid borden. När E4 drogs utanför Ljungby 1982 blev det början till slutet för motellet som efter olika ägaromgångar revs 2005. Många andra motell i Sverige har rönt liknande öden, bland dem Sävsta motell som låg vid gamla E18. Sveriges äldsta fortfarande verksamma motell är Fleninge Motell i nordvästra Skåne och ett annat välbevarat motell är Vida Vättern som ligger vid Vättern.

Annonser


No Responses Yet to “Motellet”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: