Sanatorium

30Dec13

Sanatorium-7578

Stort och mäktigt, i en säregen arkitektur, tornar det upp sig när man kommer åkande genom skogen. Ödsligt, men inte övergivet. Det ligger där i tallskogen vid sjöns strand. Tallskog skulle det nämligen vara för att lungpatienterna skulle andas in frisk luft när de satt/låg på balkongerna under sin kurering från tuberkulos.

Sanatorium-7603

Sanatoriet byggdes 1905-07 och arkitekten var Carl Westman. Han ritade många sjukhus och andra byggnader, men egentligen bara detta hus i denna stil och det anses  som hans mest intressanta byggnad. Nationalromantisk stil? Carl Westman ritade som sagt flera sjukhus, däribland Beckomberga och Radiumhemmet i Stockholm .

Sanatorium-7644

Sveriges första sanatorium byggdes 1891 i Mörsil i Jämtland och det fanns mellan 60-70 sanatorier över hela landet. Efter andra världskriget började avvecklingen av sanatorierna och en del kom att användas som vårdinrättningar för andra ändamål, en del rivdes och en del står säkert öde och tomma idag.

Sanatorium-7563

Sanatorium-7565

Huvuentrén

Sanatorium-7575

Panncentral och intag till köket

Sanatorium-7577

Vägen ner till sjön och badhuset

Sanatorium-7607

Sanatorium-7615

Sanatorium-7623

Någon del av byggnaden har nog använts som ‘sluten avdelning’ på senare tid…väl inhägnad ‘rastgård’

Sanatorium-7630

Sanatorium-7629

 

Sanatorium enligt Wikipedia:
Sanatorium (nylat., av lat. sano – bota), en historisk typ av sjukhus där man främst isolerade och behandlade patienter med lungtuberkulos. Baserat på de rådande vårdidealen förlades sanatorierna ofta till orter där de klimatologiska förhållandena ansågs främja läkning av sjukdomen, det vill säga högt belägna eller havsnära platser på landsbygden med frisk luft.

 

Sanatorium-7635

Tuberkulos enligt Wikipedia:
Tuberkulos (även kallat TBC) är en infektionssjukdom som vanligtvis orsakas av tuberkelbakterien Mycobacterium tuberculosis. Tuberkulos drabbar framförallt lungorna, men kan även angripa andra organ som centrala nervsystemet, könsorganen,blodomloppet, skelettet, leder eller huden. Tuberkelbakterien upptäcktes och renodlades 1882 av Robert Koch, som genom djurexperiment även påvisade att den var orsaken till tuberkulos; för denna bedrift blev han tilldelad nobelpriset i fysiologi eller medicin 1905.

De klassiska symtomen på tuberkulos är kronisk hosta med blodigt slem, feber, nattlig svettning och viktförlust. Infektion i andra organ kan ge en rad olika symtom beroende på vilket organ som är drabbat. Medicinsk diagnos av tuberkulos baseras främst på röntgenbilder av lungorna och tuberkulintest på huden. Mikroskopundersökning och bakterieodling av kroppsvätskor kan också användas. Tuberkulosbehandlingen är långvarig och omständlig och kräver många månaders intag av olika sorters antibiotika. Människans eget immunförsvar kan inte oskadliggöra tuberkelbakterien utan istället bildar makrofager och lymfocyter inflammatoriska härdar i lungorna som går under namnet granulom. Tuberkulos förebyggs genom screeningtester och vaccinering, oftast med BCG-vaccin.

Tuberkulos sprids genom luften när människor med sjukdomen hostar, nyser eller spottar. En tredjedel av världens befolkning har infekterats med M. tuberculosis och infektionstakten uppskattas till en person per sekund i världen. De flesta infekterade kommer dock aldrig att utveckla aktiv tuberkulos utan asymtomatisk latent infektion är den vanligaste formen. Omkring en på tio av dessa latenta infektioner utvecklas så småningom till en aktiv sjukdom som, om den inte behandlas, dödar mer än hälften av sina offer. Tuberkulosfallen är långt ifrån jämnt utspridda över världen. I många länder i Asien och Afrika har 80 procent av befolkningen positivt utslag i tuberkulintest, medan runt 5–10 procent har det i USA. Sjukdomen förekommer även hos djur och är en zoonos, alltså en sjukdom som är överförbar mellan djur och människor.

Annonser


4 Responses to “Sanatorium”

 1. 1 Magnus Johansson

  Fina bilder Erkki. Själv har jag erfarenheter från denna anläggning:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Anstalten_Kolm%C3%A5rden
  Dock inte som patient bör väl påpekas 😉

 2. Härliga bilder.

 3. 3 ach

  Min mamma arbetade som sjuksköterska på sanatoriet, min far som rättare på Romanäs gård, Vi bodde i ett av de gamla husen med bara toalett, så vi fick bada i sanatoriets badrum, Fina bilder av sanatoriet sedermera alkoholistanstalt. Vi flyttade tillbaks till Kristianstad 1958.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: