Örserum

08Apr12

 

 

 

Kiosk enligt Wikipedia: ‘En kiosk är en mindre byggnad, oftast en liten fristående bod, med försäljning av varor eller tjänster. Typiska kioskvaror är tidningar, snabbmat, godis, glass och tobak. Det finns även telefonkiosker, varifrån man mot avgift kan ringa. Ordet kiosk kommer från persiska (kushk), turkiska köşk och/eller grekiska ”kiosk” och betyder ’utsiktsbyggnad’. Kiosken var ursprungligen ett litet, vanligt förekommande lusthus i Mellanöstern.

Örserum enligt Wikipedia: ‘Örserum är en tätort i Jönköpings kommun. Örserum är beläget strax öster om Gränna invid klarvattensjön Ören. Namnet Örserum är nämnt 1498 i Trolles jordebok. Kallades förr även Örserumsbrunn och hade med det namnet eget postkontor under tiden 1925 – 1967. Känt är också Hugos isterband. Det finns här även en badplats, med sandbotten, vilken är mycket populär. Allmänt känt är också att det är väldigt höga halter med markradon i området. Invånarantal år 2010: 322.

 

Annonser


2 Responses to “Örserum”

 1. 1 Katja

  Örserum passerade jag för första gången för ett år sedan på väg till Tranås. Upplevde hela stället som övergivet och halvöde. De som hänger kvar gör det säkert av olika skäl. Jag passade naturligtvis även att gå in och handla lite av Hugos isterband när jag ändå var där. Goda men något för syrliga.

  Hela resan till Tranås var en upplevelse. Fanns mycket gamla hus som påminde om att det blomstrat här och var men att den nya tiden kommit i kapp.

  Därifrån jag kommer hade vi en redig kiosk. En sån som hade lite av varje. Mjölk, såpbubblor, batterier… Något större än den du fotat. Den hängde med i många år, tills ICA kom till byn. Några år fungerade verksamheterna parallellt men så kunde kiosken inte längre stå emot den stora draken. Nu är den riven sen många år tillbaka och där står nu bostadshus.

  Närmsta ställe för oss i Stöpen var annars att åka till Ulvåker (älskar namnet) för att handla i Sunes Livs. Det var en verklig allt-i-allo-butik. En lanthandel av mått. Vad jag kan googla fram så drevs den till 2005. Så numera lär det vara ombytta roller. Ulvåkersborna får åka till Stöpen för att handla lite mer. Såvida de inte styr kosan mot Väring.

  Sunes Livs hade varit guld att fota. Lätt att vara efterklok när tillfällena flugit sin kos sen länge. Likaså varubussen från Vivo som stannade på gatan hemma…
  /Katja

  • Örserum har nog genom åren bara fått mig att stanna två gånger, trots att resorna genom varit många sedan 1960-talet, då detta var den ena vägen till ‘civilisationen’ från Sommen. Första gången det stannades här var för att köpa mina första Jeans!

   I Sommen hade vi också en kiosk som denna. Den byttes sedan ut mot en större modernare i början av 70-talet gissar jag. På 60-talet hade Sommen denna kiosk, en ICA-affär, en Konsum, en Vivo…och sen kom ju dessutom varubussen nu o då, kommer inte ihåg hur ofta.

   Kiosken hade en tid även en varmkorvautomat, där korven låg inne i en plasttub med hål i ändarna…vet inte om den möjligtvis värmdes upp med att en elektrisk elektrod stacks in i vardera ände och så på med elektricitet? Bredvid stod också den handpumpade tvåtaktsbensinpumpen…men stoppade i en-kronor och pumpade upp den mängd man fick för pengarna i en glasbehållare och sedan tömde man ner bensinen i moppens tank. Jag slutade åka moppe när bensinen blev för dyr…tvåtaktsbensinen gick då upp över 2kr per liter! Kommer ihåg att det ibland kom tvåktakts-saabar som tankade i samma handpumpade pump.

   Idag finns ingen av de tre affärerna kvar…förmodligen inte varubussen heller. Kiosken har rivits och flyttat in i ett hus och blivit servicebutik och café…tror jag.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: