Borkhult III

30Mar12

Fabrikens kontor…?

SS Yxningen

Herrgården

Borkhult på Wikipedia: ‘Borkhult är en herrgård belägen mellan sjöarna Borken, Såkern och Yxningen i Östergötland.

Borkhult är historiskt sett beläget i Yxnerums socken och Skärkinds härad. Förutom lantbruket fanns in på 1870-talet även ett järnbruk, som då ersattes av ett träsliperi som var i drift till 1904. Även kvarn, tegelbruk och tändsticksfabrik har funnits vid Borkhult.

Generalen Jacob Burensköld instiftade 1726 ett fideikommiss av egendomen, kallat det ”Burensköldska fideikommisset”. Genom dotterns giftermål kom fideikommisset över till den von Schwerinska ätten, som innehade det till 1878, då den driftige Adolf Henning von Schwerins dog. Fideikommisset övergick därefter i släkten Theorells ägo. Efter Sven Theorells död 1978 upplöstes fideikommisset. Inägor och skog ägs i dag av Fredriknäs säteri AB medan herrgården är i privat ägo. Borkhult var tidigare ett av landets största egendomar med ca 16 000 hektar mark, som under 1900-talet successivt minskade till omkring 1 000 hektar.’

Fideikomiss på Wikipedia: ‘Fideikommiss, från latinets fidei commissum, ”anförtrott på heder och samvete”, är en egendom som inte kan säljas utan måste gå i arv. Numera tillåter de flesta länder inte skapande av fideikommiss, och i flera länder har de befintliga avskaffats, eller är på väg att avskaffas. Huvudsyftet med en fideikommissbildning var att säkerställa att egendomen övergick till nästa generation utan att delas upp och därmed minskas.

Innehavaren av ett fideikommiss kallas fideikommissarie men personen äger strikt betraktat inte egendomen (även om personen står som lagfaren ägare till egendomen), men disponerar, förvaltar och har rätt till inkomster från egendomen.

Annonser


2 Responses to “Borkhult III”

  1. Herrgården… där hade jag velat vara.

    Spännande bilder i min smak!

    • 🙂 Herrgården har sett övergiven ut inne i snåren…stannade o tittade nu och det såg ut som att det renoverades invändigt…men det kanske avstannat för flera år sedan, vad vet jag. Vill inte snoka för mycket för det är bebodda hus alldeles intill


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: