Transformatortorn – Rimforsa

10Dec11

Nu fortsätter vi inlägget om Dal från 9 aug 2011. Som en del redan då kanske noterade, så skymtar det något borta i dungen. ”Tycker om de däringa som står där i bakgrunden och kikar på mig” skrev Katja. Det är Transformatorstationen vid Linnäs i Rimforsas östra utkant.

1907 elektrifierades Rimforsa, Opphem och Schedevi. Det var Nils Pontin som lät uppföra Hallstaåns kraftstation strax väster om Rimforsa. Från 1913 fick Kisa och Kättilstad sin elförsörjning från Hallstad. 1918 anslöts även Sjösätters kraftstation, ytterligare västerut mellan Viggen och Långsjön, till detta elnät, som sedermera överläts till Forsaströms Kraft AB utanför Åtvidaberg.
Idag står tornet helt tomt och förfaller. Tänk vilken möda det lades på arkitektur och detaljer på en så relativt trivial byggnad, i alla fall som man kan se det idag och särskilt om man jämför med bredbandsoperatörens nybyggda teknikbod intill.

Vid transformatorn satt en elbelyst klocka som bör ha imponerat resande som passerade förbi. Klockan är nedmonterad, men kommer eventuellt att rustas upp enligt vissa källor…var finns den nu?

2012-07-13…fredagen den trettonde!…idag har jag fått reda på dels att transformatortornet ägs av Liljeholmens Folkhögskola och dels att det är just där som klockan finns förvarad.

 

Annonser


One Response to “Transformatortorn – Rimforsa”


  1. 1 Dal « Erkki Saikkonen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: