Sockerbruket

19Aug11

Den har laget där i 140 år snart, alldeles bredvid vägen mellan Linköping och Motala. Hur länge har den varit en ruin? …iallafall i de minst 30år som jag passerat förbi…och aldrig tidigare stannat. Idag så igenvuxet att det är omöjligt att skapa sig en uppfattning över hur stort det är…och stort är det…väl inne får man en känsla av en katedral. Beror säkert på att alla mellanbjälklag rasat sedan länge, så det är minst sagt luftigt därinne. Beror säkert även på de höga välvda öppningarna för fönstren. Och trots närheten till landsvägen som bara ligger 5-10m från ruinen, så infinner sig ett lugn därinne.

Sockerbruket byggdes 1872, togs idrift inför ‘kampanjen’ (så kallades säsongen då) 1873 och efter lite ‘finanskris’ i sockerbranschen 1874 lades bruket ned. Om det varit tomt sedan dess vet jag inte, men det kan man ju forska vidare i. Ett storslaget projekt, med tysk finansiering, iallafall delvis, och kungabesök (Oscar II)…inte helt olikt dagens marknad och finanskriser. Sockerbruksprojektet lades ned eftersom sockerpriserna föll och bönderna inte ville odla betor…efter bara två säsonger.

Byggnaden måste varit magnifik på sin tid…byggd i kalksten och tegel som fanns att tillgå i lokala brott och bruk. Ruinen är också magnifik, men helt igenvuxen både in- och utvändigt. Man får lite djungelkänsla ‘ála Indiana Jones’ . Några väggar fattas. Man har säkert haft behov av byggmaterialet på annat håll och ‘recyclat’ lite.

 

‘Have you given up’…ja det kan man ju fråga sig. Gav upp gjorde man i detta fallet för mer än 135år sedan. En byggnad som är värd ett bättre öde än att bli ruin…vem vet…snart drar de väl motorväg eller 2+1-väg här och då försvinner väl ruinen också.

Först när jag kom ut såg jag skylten…vilken tur man har ;)…och jo, det är nog befogat med varningar och tillträdesförbud…jag kände mig dock klart behörig.

Annonser


14 Responses to “Sockerbruket”

 1. 1 Mats Axell

  Sockerbruket i Ljung har en intressant historia. Det finns en forskarrapport med rubriken ”Göta kanals okända kulturarv” skriven av Björn Segrell (använd Google för att hitta den) som ganska ingående beskriver alla turerna kring sockerbruket i Ljung. Anledningen till att det stått där övergivet sedan 1874 är nog på grund av dess historia – vem vill komma ihåg ett fiasko. Kanske samma anledning som ligger bakom Wasa-skeppets öde.

  Anledningen till fiaskot var förmodligen att det helt enkelt inte gick att odla sockerbetor i den östgötska myllan i den omfattning som man hade hoppats på. Intressant att ta reda på är hur mycket man hade undersökt detta innan man drog igång hela projektet.

  Bakom detta fiasko verkar finnas samma man som ligger bakom förfallet av Ljungs slott. Claes von Mecklenburg hette han och han var nog inget vidare affärsman. Han dog i slutet av 1890-talet och hans fru, änkan Helena von Mecklenburg avyttrade alla inventarier innan hon slutligen tvingades försätta godset i konkurs (eller om det var i konkursen alla inventarier skingrades, vet inte så noga). Änkan lär dock ha varit en riktigt elak tant och folket på bygden lär ha kastat sten efter hennes vagn. Intressant historia som man kanske borde undersöka lite mer…

 2. Ligger verkligen nära vägen. Nästan så man vill ha hjälm där inne.
  Gillar dina lite mer färglösa bilder mest.

  • Ligger närmare vägen än man kan tro. Tyckte det var svårt att få till bra ‘färglösa’ på det jag fotade igår…får smyga tillbaka nån annan dag eller kväll och se i annat ljus. Tack 🙂

  • …nu blev jag plötsligt lite osäker och nyfiken….när du säger ‘lite mer färglösa bilder’…menar du då svartvita (lite sepiatonade) eller de bleka färgbilderna?

 3. 6 Mats Axell

  En tidig morgon med släpljus och kanske lite dimma över nejden – det tror jag skulle kunna ge en del bra fotolägen.

 4. Märklig historia och ett sånt slöseri. Undrar hur tankarna gick under byggnationen. Om de redan då egentligen visste att det inte skulle bli full fart. . Härliga ”Indiana Jones aktiga” vibbar blir det i alla fall. Eller kanske mer Laura Croft för min del :)..,
  /Katja
  Vet du inte vem hon är så får du Googla.

 5. Hej, det enda jag kan tillägga till historien, som jag förstod det när jag var där(taget rakt ur minnet) var att:

  1: De monterade ner och hämtade maskinen i från Tyskland.
  2: Ledningen och arbetarna kom även de från Tyskland. Ett 20:tal personer som flyttade till Sverige för att bygga både fabrik och sköta maskinerna.

  3: De var inhysta någonstans på herrgårdens marker och ska ha ättlingar kvar i bygden.

  4: Som nämnts tidigare, jordmån och annan klimatzon, medförde att sockerhalten i betorna blev för låg, och den leriga jorden att stenar följde med in i maskinerna som förstördes, och måste lagas av folk från Tyskland.

  När sedan arbetare och ledning tröttnade och åkte hem…

 6. 11 marcus

  Vart ligger det ställe exakt? nån som kan visa på en karta eller liknade?

 7. 13 Jennie

  Hej,
  Jag har hört att bruket brann ner. Nån som vet om det stämmer? Det sägs även att människor som brann inne numera spökar där… Jag brukar passera förbi utmed kanalen och funderat på denna byggnad.

  • Har inte hört att det brunnit. Men det lades ner redan efter två års drift pga av att det inte lönade sig eller nåt annat, inte för att det brann. Inga spöken när jag var där iaf 😉


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: